Prydtræer
Startside Op Haven Bogsalg Kurser Foredrag Foreningen Link Søg

 

Op

Træer og buske er en del af vores plantesortiment med nogle af de mindre kendte og spændende træer. Udgangspunktet er buske og træer, der er udplantet i Blomstergårdens parkanlæg.

Nogle af de træer og buske, som vi har i produktion laves ved podning om vinteren, medens andre stikkes i løbet af foråret og forsommeren. Da produktionen er så ny, er der mange af træer og buske som vi ikke har i ret store antal, ligesom der er mange, som vi har i forskellige størrelser. Vi kan skaffe mange forskellige træer i små og store størrelser. Desuden har vi jævnligt enkelte eksemplarer af træer og buske, som ikke er nævnt i denne oversigt.

Vi satser på, at buske og træer skal have lov at udvikle deres naturlige vækstformer, derfor beskærer og opbinder vi enkelte typer på en anden måde end man normalt gør i den industrialiserede planteproduktion. Har du specielle ønsker er vi altid parate til en snak om de muligheder der findes.

Priserne varierer selvfølgelig efter alderen og størrelsen på den enkelte plante. Vi har derfor valgt ikke at sætte faste priser på planterne i dette katalog, men kun give et priseksempel på en enkelt størrelse. Ved sorter, hvor der ikke er anført pris, kan dette skyldes at der p.t. kun er enkelte salgsplanter, men en ny produktion er undervejs. Produktionstid for buske og træer afhænger af slægt, art og sort. Der kan derfor være meget stor prisforskel på planter af samme størrelse.

I denne oversigt finder du blandt andet Cratagus, Fagus, Malus, Prunus og  Sorbus. Til sidst findes en oversigt over Malus fra en samling, der er under opformering med henblik på udplantning i haven.

T

Catalpa bignonioides. Trompetkrone. Træ med meget store blade og orkidelignende, hvide duftende blomster der sidder samlet i toppe. Kan fryse noget tilbage.   

Crataegus monogyna ‘Contorta’. Hvidtjørn med stærkt snoede grene. Busk.

- - ‘Nana’. Meget svagtvoksende form af hvidtjørn. Leveres podet på stamme i 40-60 cm højde.

- - ‘Strictus’. Smal, søjleformet type af hvidtjørn. 

- ox. ‘Pauls Scarlet’. Rødtjørn. Lille til mellemstort træ. 

- pinitifida var. ‘Major’.

 

Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’. Alm. blodbøg. Stort, bredt træ med meget mørke, næsten sortrøde blade.

- - ‘Dawyck Gold’. Gulbladet søjlebøg. Højt, smalt træ. 

- - ‘Dawyck Purple’. Blodbøg med slank søjleformet vækst. Høj.

- - 'Luteovariegata'. Gulbroget bøg. Bliver stort træ.

- - ‘Pendula’. Alm. bøg med stærkt hængende grene. Bliver høj og bred. 

- - ‘Purple Fontain’. Hængeblodbøg. Topskuddet skal opbindes indtil ønsket højde er nået, herefter falder topskuddet ud til siden og træet bliver ikke meget højere. God til små haver. 

- - ‘Tricolori’. Alm. bøg med røde blade med hvide bladrand. Middelstort træ. 

-- 'Viridivariegata' Hvidbroget bøg. Bliver stort træ.

 

+ Laburnocytisus adamii, Adams guldregn Planten er opstået ved podning af en purpurgyvel på en høj stamme af guldregn og er en såkaldt podningskimære. Fra podekvistens grund er fremkommet skud der indeholder arveanlæg fra både grundstamme og podekvist. Planten er opkaldt efter den franske gartner J. L.Adam hos hvem planten opstod i 1825.
Træet er løvfældende med buskagtig vækst og minder i mange henseender om en guldregn med svag vækst.
Blomsterne sidder i klaser som på guldregn og er oftest smudsigrøde eller gullige med rødligt skær, men undertiden fremkommer gule blomsterklaser som på guldregn og sjældent små risagtige skud med rødlilla blomster som på purpurgyvelen.

 

Malus hybrider. Prydæbler også kaldet paradisæbler. Der findes en lang række af prydæbler, som dyrkes enten for deres blomster, frugter eller løv. De blomstrer alle sammen i maj. Fælles for de fleste af dem er det, at de er til pryd og ikke kan spises rå. Mange sorter har frugter der er gode til gelé eller syltning. 

- ‘Ane Grethe’. Lyserøde halvfyldte blomster. Bladene har strøg af mørkerødt. Grenene er hængende og den bærer kun få frugter.

- ‘Braendkjær’. Hvide blomster og blanke grønne blade. Er sund og danner et velformet træ. Mange mørkerøde frugter på størrelse med kirsebær, der kan bruges til gelé.

- ‘Echtermeyer’. Lillarøde blomster og rødgrønne blade. Rødlilla frugter. Kraftigvoksende med hængende grene.

- ‘Golden Hornet’. Hvide blomster og store mængder af gule æbler, der bliver siddende det meste af vinteren. Tildens til søjleformet vækst.

- ‘Hyslop’. Hvide blomster og rødgule frugter på størrelser med bordtennisbolde, der er gode til gelé og syltning. Overhængende vækst, ret kraftigvoksende.

- ‘Red Silver’. Dyb lillarøde blomster og sortrøde bær. Bladene er røde med grålig spids og bliver senere brunrøde. Væksten lidt overhængende.

- sargentii ‘Rosea’. Identisk med arten, der er meget udbredt som hækplante, men med lyserøde blomster og bladene har et svagt mørkerødt skær. Stor busk. Små røde frugter.

- sieboldii ‘Hobro’. Blomster rødrosa i knop og hvide i udspring. Små orangegule frugter i stor mængde. Opret let spredende vækst.

- sieboldii hyb. om ovenstående med røde frugter.

- ‘Ture’. Hvide blomster og små gule frugter med rødlig solside. Væksten hængende.

 

Prunus ‘Brilliant’. Blodblomme med rosa blomster. Ingen frugt.

- cerasifera ‘Nigra’. Blodblomme. Lille træ med mørkerødt løv. Bærer sjældent frugt.

- x cistena. Dværgblodblomme. Lille busk med mørkerøde blade.

- ‘Hessei’. Stor busk med små, røde let hvidbrogede blade. 

- maackii. Mandshurisk Kirsebær. Mellemstort træ, der især dyrkes for sin flotte brunliggule bark.

- padus Coloratus’. Majtræ med lyserøde blomster i klaser i maj. Blade blodrøde med hvidgule pletter. Stor busk eller lille træ. 

- serrulata ‘Amanogava’. Japansk kirsebær med lyserøde, fyldte blomster. Slank søjleformet vækst.

- - ‘Kanzan’. Japansk kirsebær med busket vækst og lyserøde fyldte blomster. Leveres både som busk og podet på stamme. 

- subhirtella ‘Autumnalis’. Japansk kirsebær med enkelte lyserøde blomster. En af de første japanske kirsebær i blomst. Lille træ.

- ‘Trailblazer’. Krydsning mellem blodblomme og Victoria. Røde blade og mørkerøde blommer, der er modne i slutningen af september. 

Til top

Paulownia tomentosa

Stammer fra de kinesiske provinser Hupeh, Kiangsi og Honan. Træet er indført til Europa via Japan. I sit hjemland bliver det et træ på 10-20 m. Det minder i sin vækst en del om Catalpa (Trompetkrone), men bladene er mere filtede og hårede på kejsertræet.
Træet kræver en beskyttet, varm, solåben plads. Danmark ligger på den absolutte nordgrænse for, hvor kejsertræet kan vokse i Europa. Kun efter varme somre og milde vintre vil det blomstre i Danmark. Eksemplaret her er plantet omkring år 2003, men har indtil 2007 måttet starte på ny fra bunden. I vinteren 2006/07 overlevede et lille stykke af årstilvæksten for første gang. 

 

Pyrus salicifolia ‘Pendula’. Prydpære med smalle blade med gråt skær. Lille træ med hængende grene. 

- flere arter af pære

 

Sorbus aria ‘Lutescens’. Mellemstort træ med store sølvgrå blade, som er hvidfiltede på undersiden. Hårdfør. 

- aucuparia ‘Fastigiata’. Søjleform af alm. røn. Middelstort træ.

- comixta.

- 'Do-Dong'

- rehderiana ‘Joseph Rock’. Bedste gulfrugtede røn. Lille træ. 

- "Rosa". Stor busk eller lille træ med rosafarvede frugter i stor mængde.

- x thuringiaca ‘Fastigiata ’. Smal, kegleformet krone med opstigende grene. Mellemstort træ. 

- koehneana. Hvidfrugtet røn. Stor busk, der også kan leveres på stamme. 

- reducta. Lille røn med dværgagtig vækst podet på stamme.

- zahlbruckneri. Mellemstor, hårdfør, sjælden røn.

Stapylea pinnata, Blærenød.

 

Til top

I øjeblikket er en samling af paradisæbler under opformering med henblik på udplantning i haven. De fleste af typerne kan ikke købes andre steder. Fra de senere opformeringer af både Åge Poulsens samling i Sohngårdsholm Park i Ålborg og Nic Nellemanns samliing i Nellemanns Have i Sæby er der stadig træer til salg.

Eksempler på typer fra den første opformering fra Åge Poulsens samling:

Malus baccata cl. Peking. Grønbladet med hvide blomster i maj og gule frugter i september. Moderat voksende.

Malus Butterball. Grønbladet med rosahvide blomster i maj og gule frugter med rød kind i november. Let overhængende, moderat vækst.

Malus Cheal’s Crimson. Grønbladet med rosahvide blomster i maj og rød gule frugter i oktober-november. Opret svagtvoksende.

Malus Chilko. Mørkerødt løv og purpurrøde blomster i maj og højrøde frugter i november. Spredende moderat vækst.

Malus Cowichan. Røde blade og rød-rosa blomster i maj og purpurrøde frugter i november. Spredende moderat vækst.

Malus ‘Dartmouth’. Grønbladet med hvidlige blomster i maj og purpurrøde frugter i november. Spredende moderat vækst.

Malus ‘Des Moines’. Grønbladet med rosa hvide blomster i maj og rød-gul-grønne frugter i november. Overhængende, moderat vækst.

Malus ‘Evereste’. Grønbladet med rosa hvide blomster i maj og rød gule frugter i november. Overhængende, svag vækst.

Malus floribunda. Grønbladet med rød rosa hvide blomster i maj og grå brun matrøde frugter i november. Overhængende, moderat vækst.

Malus floribunda (Hilliers). Grønbladet med karmin blegrosa blomster i april og røde frugter med gul i november. Overhængende moderat vækst.

Malus ‘Gibbs Golden Gage’. Grønbladet med hvide blomster i maj og gule frugter i oktober. Opret, middel vækst.

Malus ‘Georgeous’. Grønbladet med rosa hvide blomster i maj og røde frugter i november. Overhængende moderat vækst.

Malus halliana var. spontanea B. Løv grønt m. rødt, hvide blomster i maj og gullige frugter m. rødt i november. Overhængende, svag vækst.

Malus x hartwigii. Grønbladet med rød-rosa-hvide blomster i maj og gulgrønne frugter i november der senere bliver rødbrune. Opret, kraftig vækst.

Malus ‘Henry F. Dupont’. Grønbladet med hvide blomster i maj og glinsende røde frugter i november. Spredende kraftig vækst.

Malus ‘Hopa’. Rød-gul-brunt løv med lilla røde blomster i maj og intens røde frugter i oktober. Spredende, kraftig vækst.

Malus cl. Hornum. Grøn-grå bladet med lyserød hvide blomster i maj og grønne frugter i november. Let overhængende vækst.

Malus kansuensis f. calva. Grønbladet med hvid gule blomster i maj og lilla - brunlige frugter i november. Spredende svag, buskagtig vækst.

Malus ‘Lady Northcliffe’. Grønbladet med rød rosa hvide blomster i maj og gule frugter i november. Spredende, moderat vækst.

Malus ‘Lu Shaw’. Grønbladet med hvide blomster i maj og teglrøde frugter i november. Væksten let overhængende - kraftig overhængende.

Malus ‘Makamik’. Rød brune blade, lillarøde blomster i maj og brun røde frugter i december. Spredende, kraftig vækst.

Malus ‘Montreal Beauty’. Grønbladet med rosa hvide blomster i maj og rød gule frugter i december. Overhængende, moderat vækst.

Malus ‘Profusion’. Rødbladet med mørkerøde blomster i maj og sort røde frugter i november. Spredende, kraftig vækst.

Malus Rosilda (‘Rosalic’). Grønbladet med rosa blomster i maj og rød grøn gule frugter i november. Spredende kraftig vækst.

Malus sieboldii cl. 262. Grønbladet med rød rosa hvide blomster i april og røde frugter i november. Svag, overhængende vækst.

Malus sieboldii var. zumi ‘Callocarpa’. Grønbladet med mørkerød rosa hvide blomster i maj og rød orange frugter i november. Opret, moderat vækst.

Malus ‘Wintergold’. Grønbladet med hvid rød rosa blomster i maj og gule frugter i december. Let overhængende - middel vækst.

Malus zumi ‘Linke Seite’. Grønbladet med hvide blomster i maj og gule frugter i oktober-november. Spredende, kraftig vækst.

Malus ‘Hyvingiensis’. Grønbladet med hvide blomster i maj og gul røde orange frugter i oktober. Overhængende - middel vækst.

Malus ‘Purpurea Pendula’. Grønbladet med vinrøde rosa blomster i maj og stærk røde frugter i oktober november. Overhængende, middel vækst.

Malus sieboldii ‘Hesse’. Grønbladet med rosa hvide blomster i maj og gule frugter i november. Spredende, moderat, svagt overhængende vækst.

Malus baccata ‘Akso’. Grønbladet med hvide blomster og gulrøde frugter. Opret, kraftig vækst.

Malus baccata (ceratocarpa). Grønbladet med hvide blomster i april maj og røde gule frugter i oktober. Opret, spredende, kraftig vækst.

Til top

Senest opdateret: 04. juni 2014 .

 
Send e-mail på info@blomstergaardenvedviborg.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.